dinsdag 2 april 2013

Kamperen in Kafue National Park






Een volwassen nijlpaard weegt al gauw zo’n 2.000 kilo en heeft de omvang van een groot formaat stier. De spanwijdte van z’n bek is evenwel groot genoeg om met gemak een jong kalf op te slokken – gelukkig zijn hippos vegetariërs  Overdag wat dommelend in half diep water – ze kunnen alleen lopen niet zwemmen – en ’s nachts grazend aan de oever, zo brengen ze in de regel hun dagen door. Zo doemde opeens zo’n reusachtig exemplaar voor ons op toen we met een zaklantaarn, naar aanleiding van enig geritsel, even achter de tent schenen.

Dat was zeker een hoogtepunt van onze eerste camping safari in Zambia. Samen met een bevriend Japans gezin bezochten we Kafue National Park, op een paar uur rijden ten westen van Lusaka. Kafue Park is een beschermd gebied zo groot als België en een van de grootste wildparken in de wereld. Er loopt en vliegt van alles en nog wat, inclusief luipaarden, leeuwen, cheeta’s, hyena’s, visarenden en een handvol soorten bijzondere antilopen. Helaas staat het gras er deze tijd van het jaar heel hoog en zijn er voldoende waterplaatsen, zodat we buiten de nijlpaarden eigenlijk weinig ander spannend wild gezien hebben – wel veel apen, impala’s, en een cerval: we gaan een lijst bijhouden van door ons gespotte beesten. Nijlpaarden in overvloed daarentegen. We voeren de rivier af, kwamen verschillende groepen tegen, en schrokken ons wezenloos toen een geïrriteerd mannetje z’n muil opentrok en op ons af leek te springen...



Het kamperen bevalt prima en is meteen ons voorkeur alternatief voor de dure lodges. In een wildpark kamperen betekent ’s nachts in de tent blijven (daar kropen we ook maar in na de kennismaking met de hippo's achter de tent) en – tot grote hilariteit van de kinderen – in de tent plassen! Ook de gezamenlijke trip met Seiji en Yuki en hun kinderen Amy (11) en Yu (6) is heel goed bevallen. Kampvuur, wat spelletjes, en vissen want Seiji had een enorme verzameling werphengels mee en Yu en Thomas hadden genoeg wormen verzameld voor meerdere ronde’s vissen. Laatste detail: de krokodil die vlak langs Annique’s en later Noa’s  hengel zwom. We gaan zeker op herhaling!

Geen opmerkingen: